Unga förtidspensionärer ökar kraftigt på Gotland


Men inte bara på Gotland: ”…siffrorna är så höga över hela Sverige”.

Hela artikeln finns här och här.

Antalet unga på Gotland som får aktivitetsersättning ökar dramatiskt.

Nu är siffran rekordhög.

– Den har stigit under tid, men en så stor ökning som skett de senaste två åren har vi inte sett tidigare. Den är alldeles för stor, säger en oroad Jerker Sjöberg, områdeschef vid Försäkringskassan Gotland.

– Vad det beror på att just vårt län ligger så högt är svårt att säga. Rimligen borde inte ungdomar på Gotland vara i sämre skick än de på fastlandet. Kanske har det att göra med att ön har en smalare arbetsmarknad som gör att utbudet av jobb till de här personerna är begränsat, säger Jerker Sjöberg.
Han menar att den i särklass största grupp som är beviljade aktivitetsersättning är unga med olika typer av diagnoser, liknande ADHD eller damp [min förstärkning]. Han är bekymrad över vad siffrorna visar.

Tuffare samhälle

Likt situationen på Gotland har försäkringskassan också svårt att sätta fingret på varför siffrorna är så höga över hela Sverige.

– Jag vet inte om det är någon som vill sätta ner foten och säga att det beror på det ena eller det andra. Det är nog flera faktorer som spelar in, kommenterar Sjöberg.

Dels menar han att arbetsmarknaden ställer högre krav idag, dels har sjukvården under de senaste åren blivit bättre på att ställa diagnoser på barn vilket gör att unga med problem blir mer synliga i den offentliga sektorn.

En tredje faktor att räkna in är också att kraven på självförsörjning har ökat i samhället, tillskillnad från att många familjer tidigare stödde upp ekonomiskt.

– Vi lever helt klart i ett samhälle som blivit mycket tuffare på senare år. Vi ska producera mera och vara duktiga i skolan, och i den jakten är det lätt att vissa människor blir utslagna, kommenterar Jerker Sjöberg och påpekar samtidigt att alla måste ta ett ansvar i den här frågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: