Tillbaka efter 3 veckors uppehåll


3 sköna veckor på sommarstället på ostkusten. Riktigt schysst sommarväder – vi kunde bada flera gånger i det mjuka bräckta vattnet. Öht är ostkustens väder – fortfarande – mer stabilt och pålitligt än västkustens.

Hörde en del intressanta saker på P4:s Efter Tolv idag:

Juli 2007 är den regnigaste och solfattigaste juli någonsin i Göteborg sedan mätningarna startade. EDIT: det blev inte det eftersom de sista dagarna i juli var rätt soliga. Det blev ändå den fjärde solfattigaste juli någonsin.

Sommaren 2007 hade England extrema översvämningar. Vi trodde vi tittade på Indonesien eller Bangla-Desh. Skandinavien – inte minst Danmark, Norge, Väst- och Sydsverige har haft en av de regnigaste somrarna sedan mätningarna startade.

Samtidigt har sydöstra Europa – Grekland och Balkan – haft en extrem värmebölja med toppar på uppåt 45 grader.

I Efter Tolv sade Per Holmgren att dessa två extremväder hänger ihop. Och naturligtvis beror alltsammans på den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Förra sommaren var det Spanien och Frankrike som hade extrem värme – nu har de haft en högst normal sommar. Nästa sommar kan det bli något annat – kanske då får Sverige 40 grader plus och det är Sydeuropa blir översvämmat.

Jag tillhör den delen av mänskligheten som har fattat att något är riktigt riktigt fel.

Såg också ett fascinerande BBC-program i söndags om Europas historia i ett 5-miljarderårigt perspektiv. Visste ni att det vi idag kallar Europa en gång låg nere vid Sydpolen? Och att det sedan under årsmiljonerna förflyttat sig över planeten via ekvatorn till där vi finns idag? Visste ni att Norges fjordar och bergplatta är uppåt 4 miljarder år gammal – kanske det äldsta vi känner till. Programmet var en svindlande resa över Europas geologiska utveckling – över istid, regnskog, översvämningar, torka, vulkaner, meteoriter, djurlivet, dinosaurier, den första kombinationen av kräldjur och fågel som är grunden för dagens 9000 fågelarter. Till exempel, Medelhavet har torrlagts och översvämmats återkommande gånger och allt beror på att Afrika ligger och ”trycker på” uppåt på Europa vilket skapar enorma spänningar. Medelhavet krymper alltså medan Atlanten sakta vidgas – Amerika avlägsnar sig från oss. Allt ett resultat av ”urkontinenten” Pangeas sönderslagning.

BBC-serien är i fyra delar – vore kul att hitta den på DVD.

Annonser

3 svar to “Tillbaka efter 3 veckors uppehåll”

 1. Tommy Says:

  Vad hette den. Jag känner till en serie som påminner om det som heter time travel, också av bbc om jag minns rätt.

 2. barracuber Says:

  Här är hemsidan.

  Andra delen gick nyss – den var lika bra som första. Repris på söndag. Tyvärr sänder de inte på webben, säkert pga rättigheter.

  Men den borde gå att hitta på DVD. Serien är från 2007.

 3. Tommy Says:

  Den borde finnas på dvd snart tycker man. Jag märkte ett skojigt ord, svampmarker. 🙂 Låter som en dålig översättning av svamp lands.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: