Långa väntetider även i Halmstad


Artikel i Hallandsposten:

2007-08-03 00:35
HALLAND
Barn och ungdomar som står i kö för utredningar av neuropsykiatriska problem har ökat de senaste två åren. Och de får vänta längre. Ett barn med ADHD kan få vänta i upp till nio månader på att få hjälp.

Christina Kovac, psykiatrichef för Halland berättar att det i Halmstad står 15 barn i kö för en utredning för neuropsykiatriska funktionshinder, som till exempel ADHD eller Aspergers syndrom. Väntetiden är beräknad till mellan fyra och sex månader. Det kan tyckas långt, men jämfört med andra kommuner är det relativt korta kötider – i Stockholm kan man få vänta i upp till tre år.

– Eftersom medvetenheten om de här problemen är större i hela samhället har efterfrågan på utredningar också ökat, säger Christina Kovac.

En utredning består inte av ett besök, utan är en lång process som innehåller intervjuer med familj och skola, psykologiska tester, och observation. Sedan sammanställs allt för att få fram ett resultat.

I maj fick alla verksamhetschefer inom psykiatrin

i Halland

i uppdrag att se över väntetider för neuropsykiatriska tester, och förslag på lösningar för att lösa kösituationen på både kortare och längre sikt. Resultatet presenteras i slutet av augusti.

Varberg är den kommun i länet som har längst kötid och flest i kön.

18 barn väntar på att få en utredning och en eventuell diagnos och väntetiden uppskattas till mellan åtta och nio månader. För att lösa kösituationen har Bup i Varberg anställt en extra psykolog tillfälligt.

Som det ser ut nu i Halland går inte själva utredningen under vårdgarantiregeln att få vård inom 90 dagar. Men även om det inte är ett regelbrott med långa väntetider är det ändå ett problem, menar Kristina Hallberg, psykolog och avdelningschef på Bup i Varberg.

– Det är inte bra med de långa väntetiderna. Men de som väntar får stödsamtal under tiden. Om vi misstänker en viss diagnos kan man utgå från den och påbörja hjälpinsatser tills den slutgiltiga diagnosen är satt, säger hon.

Alla som utreds får inte diagnoser, men Christina Kovac betonar att om ett barn har blivit aktuell för en utredning, så finns det en frågeställning. Barnet kan till exempel ha svårigheter med koncentrationen eller minnet. För att få en utredning av olika psykiatriska problem behövs ingen remiss, men det är vanligt att skolhälsovården har uppmärksammat att det finns problem och vidarebefordrar till barn- och ungdomspsykiatrin.

– Även om inte alla får en diagnos så försöker vi ge hjälp med att lära barnen och familjen att hantera problemen, säger hon.

MAJA SCHIÖLER
035- 14 76 38
maja.schioler@hallandsposten.se

Diskussion

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: