Alla är bra på något


Smålandspostens ledare:

Alla är bra på något

SKÅDESPELAREN Dustin Hoffman tog biopubliken med storm när han i rollen som den autistiske Raymond i filmen Rain Man lärde sig telefonkatalogen utantill. Trots hans svårigheter att hantera sociala situationer kom han till stor nytta då han genom att räkna kort på ett kasino kammade hem storkovan åt sin bror.
En Hollywoodfilm ger troligtvis inte den mest adekvata bilden av autism och det är nog få anhöriga till autistiska som känner igen sig. Bara ett fåtal av alla med autism är så kallade savanter med extrema förmågor som Raymond. Men ett viktigt budskap framgår ändå i filmen. Nämligen att en persons brister också kan ruva på enorma styrkor.

ASPBERGERS SYMPTOM är en slags lindrig form av autism. En person med Asperger kan utveckla expertkunskaper inom ett snävt område men kan ha svårt för att kommunicera på samma sätt som andra människor. Framförallt har de svårt att avläsa kroppsspråk och förstå abstrakta uttryck eller insinuationer. Uttryck som att hoppa över maten, kasta ett öga eller springa och kissa kan ställa till det för den som i regel tolkar allt mycket bokstavligt. Att dessa sociala brister kan ställa till det på en arbetsplats i mötet och samarbetet med andra människor är inte svårt att förstå. Däremot är det svårt att förstå att människors styrkor skulle behöva förlora sitt värde bara för att den sociala kompetensen brister.
Att automatiskt lösa ut människor med funktionshinder och vissa diagnoser från deltagande i samhället med sjukbidrag kan inte vara det mest humana alternativet för den som faktiskt har förmågor som kan komma till nytta. Det är dessutom ett resursslöseri och ett sätt att bygga allt högre murar mellan dem som är med och dem som står utanför.

DET FINNS ETT företag som har förstått värdet av att kunna erbjuda konsulter med en ovanlig tankeskärpa, klarsynthet och envishet. Egenskaper som gör att de kan utveckla ett specialintresse och bli experter inom ett visst område. Företaget heter Left is right och anställer bara konsulter med Aspergers syndrom.
Det är inte bara personer med Aspergers syndrom som har talanger och tillgångar som alltför lättvindigt kastas bort för att de inte stämmer in i föreställningen om hur man ska vara och bete sig. Därför borde fler göra som Left is right, vars vision är att se vad människor kan bidra med i arbetslivet, inte vad de har för brister.

OM RESTEN AV samhället präglades av samma vision skulle fler människor få komma till sin rätt och känna uppskattning. Det skulle inte bara gynna den som får hitta sin funktion och gemenskap i samhället. Det skulle göra oss alla gott att påminnas om att alla människor är olika och att ingen kan vara bra på allt, men att alla kan vara bra på något.

Elisabet Lann

Måndag 6 Augusti 2007 00:30

Bra ledare med ett irriterande begreppsfel (”ASPBERGERS SYMPTOM”). Det heter Aspergers Syndrom, som hon också skriver senare i ledaren, inget annat.

Mina kommentarer:


Däremot är det svårt att förstå att människors styrkor skulle behöva förlora sitt värde bara för att den sociala kompetensen brister…

Men så håller det på att bli.


Det är dessutom ett resursslöseri och ett sätt att bygga allt högre murar mellan dem som är med och dem som står utanför….

Resursslöseri. Om folk brydde sig mera skulle problemet inte finnas. Men när både individer och organisationer tar mindre och mindre samhällsansvar rinner de gemensamma resurserna ut i sanden. (Se bara på miljön och klimatdebatten.)

Framför allt behöver företagen, och då menar jag främst de stora globala företagen bli tvingade att ta mer samhällsansvar. Organisationen FSA arbetar mot det målet.


Det skulle göra oss alla gott att påminnas om att alla människor är olika och att ingen kan vara bra på allt, men att alla kan vara bra på något…

Tyvärr kräver många jobb idag att man ska vara bra på allt, annars duger man inte.

(Beskyll mig gärna för cynism!) 😉

Diskutera ledaren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: