Sjuk tvingas söka jobb


Blind och aggressiv – 23-årig autist tvingas söka jobb (Aftonbladet 2007-09-12)

Försäkringskassan drar in sjukpension

En 23-årig autistisk kvinna i Karlstad förlorar sin sjukpension. Hon är nästan helt blind sedan födseln och har sociala svårigheter.

Sedan hon var 16 år har hon fått sjukpension eller motsvarande. Men nu är det slut på stödet – Försäkringskassan kräver att hon söker jobb.

Enligt den 23-åriga kvinnans anhörigvårdare är hon aggressiv och klarade inte av att praktisera på ett lager när hon hade personlig assistent.

– Det funkar inte. Hon ber folk dra dit pepparn växer, säger vårdaren Lina Byh till Nya Wermlands-Tidningen.

Kvinnan är nästan helt blind sedan födseln. Från 16 årsåldern har hon fått sjukpension eller motsvarande stöd men nu kräver Försäkringskassan att hon skaffar ett jobb.

Marie-Helen Lindström, områdeschef på Försäkringskassan, kommenterar ärendet med att alla personer har rätt till ett arbetsliv och att förväntningarna på Försäkringskassan ibland är för höga.

– Vi gör en strikt medicinsk bedömning. Vi jobbar med en sjukförsäkring, inte en inkomstförsäkring, säger hon till NWT.

Förståndshandikappad och blind – tvingas jobba (NWT.se 2007-09-12)

Hon är 23 år, nästan blind och förståndshandikappad. Nu kräver försäkringskassan att hon ska ut på arbetsmarknaden.

– Det funkar inte. Hon ber folk dra dit pepparn växer, säger vårdaren Lina Byh.

Allt sedan hon var 16 år har hon fått sjukpension eller motsvarande från försäkringskassan. Hon deltar i Karlstad kommuns verksamhet för förståndshandikappade.

–..Anna är autistisk, har sociala svårigheter och är aggressiv. Hon klarade inte ens av att praktisera på ett lager när hon hade personlig assistent, säger anhörigvårdaren Lina Byh.
När hon fick ett nej till stöd från försäkringskassan trodde Lina Byh att det begåtts ett misstag. Men myndigheten stod på sig. De sa att Anna Svensson kan klara av ett vanligt jobb om hon bara får handledning av chefen.

–Jag är kritisk mot hur försäkringskassan behandlar förståndshandikappade.
Myndigheten har erbjudits en fullmakt från Anna Svensson för att kunna kommentera hennes fall för NWT. Ändå väljer områdeschef Marie-Helen Lindström att inte uttala sig om det enskilda ärendet.

– Det är av hänsyn till kvinnan, för att skydda henne. En fullmakt kan i vissa fall skrivas under för stor jäkt.

Hur reagerar du på fallet, rent allmänt?
– Vår ambition är att alla ska kunna beredas en plats på arbetsmarknaden. Alla har rätt till ett arbetsliv.

Även om personen är blind, förståndshandikappad och aggressiv?
– Vi gör en strikt medicinsk bedömning. Ibland har folk felaktiga förväntningar på oss. Vi jobbar med en sjukförsäkring, inte en inkomstförsäkring, säger Marie-Helen Lindström.

Nu ska Anna Svensson överklaga försäkringskassan beslut.

Läs också:

Socialförsäkringsministern: ”Sjukskrivningarna ska minska” (NWT.se)

”Det bedrivs en hetsjakt mot autistiska” (NWT.se)

Annonser

3 svar to “Sjuk tvingas söka jobb”

  1. Tommy Says:

    Så är man blind och så kan man söka vilket jobb som helst även städning trots att man har en personlig assistent som hjälper en med det. Djup suck. Var får de alla konstiga idéer från.

  2. Aspiebloggen » Arkiv » Sortering är inte kul Says:

    […] ibland kan göra de konstigaste beslut. Hur annars kan man tolka det när de vill tvinga en blind förståndshandikappad kvinna med autism att söka jobb som går att läsa om i barracubers blogg. Känner mig lyckligt lottad att jag hela […]

  3. anneli hallgren Karlskoga Says:

    Vänd på problemet-även en blind och aggressiv människa har rätt till ett värdigt liv som arbetare.Det går inte att leva på olika stöd och bidrag, blir inget över till ålderspension tex.Du´ som har olika diagnoser, tänk på att det mesta härrör från Tjernobyl utsläpp och flamskyddsmedel från de tidiga datorerna-förgiftning? Tänka på att inte öka på belastningen med mer gift!Många har fel på fettupptaget och en del tål inte protein-prova sig fram till rätt nutrition!Sova mycket´hjärnan kan bota sig själv!Frisk luft bäst!Har du en assistent så kan du få ett någorlunda värdigt liv-fungera som följeslagare och kontakt mellan samhället och den med diagnosen.Stresshormoner kan härröra från binjurarna tex.MVH Anneli


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: