”Reform riskerar att bli ett slag i luften”


Henrik D Ragnevi skriver debattartikel i GP om regeringens nya sjukförsäkringsreform, som inte tillräckligt uppmärksammar funktionshindrade.

Arbetsmarknaden för människor med funktionshinder är svår. Det behövs en regering som lyssnar på handikapporganisationer, skriver Henrik D Ragnevi.

Fredrik Reinfeldt och Christian Husmark Pehrsson har presenterat en ny sjukförsäkringsreform, som de tror kommer resultera i att fler med sjuk- och aktivitetsersättning får arbete, men enbart nya regler räcker inte. Många med neuropsykiatriska funktionshinder lever i dag på de små ekonomiska marginaler som dessa ersättningar innebär. De har ingen möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden, inte för att de saknar vilja eller kapacitet, utan för att det inte finns företag som är villiga att anställa dem.

Det är en förklaring till att andelen unga som beviljats aktivitetsersättning har tredubblats under de senaste åren. I Rapport 29 augusti besökte statsminister Reinfeldt en arbetsförmedling för att se om långtidsarbetslösa och sjuka nåtts av insatserna regeringen satsat på, vilket den förmodligen uppmärksammat inte är fallet.

Marcus Ivarsson, platsförmedlare på arbetsförmedlingen, sade till Reinfeldt i inslaget:
”Bara för att man har ADHD betyder inte det att man jobbar sämre, men det kan vara sådant som gör det svårt att få ett jobb.”

”Nä, nä”, svarade Reinfeldt och svaret klipptes bort. Eller hade han inget svar?

Tidigare har moderaterna påstått att det inte existerar någon diskriminering gentemot invandrare, unga eller äldre på arbetsmarknaden. Tror de också att det inte finns någon diskriminering gentemot funktionshindrade?

Regeringen måste erkänna att det existerar diskriminering gentemot neuropsykiatriskt funktionshindrade. Det är inte något problem för denna grupp att bli kallad till intervju. Problemet uppstår där när personen väljs bort i rekryteringsprocessen eftersom denne framstår som för avvikande. Diskrimineringslagstiftningen är tandlös, eftersom det är omöjligt att bevisa att det rör sig om diskriminering mot den sökande, som hade förhoppningen att börja arbeta för företaget – inte starta en rättsprocess mot det.

Arbeta kortare dagar

För att personer inom denna grupp ska kunna få ett arbete men också behålla det krävs en anpassning av arbetsmarknaden. Regeringen har föreslagit halvtaktsjobb, men för dem som kan arbeta i normalt tempo men inte klarar av dagens långa arbetstider krävs möjligheter att arbeta kortare dagar, liksom förståelse för de olika diagnoser inom detta spektrum och vad de innebär. Det uppstår inte per automatik genom större ekonomiska subventioner för arbetsgivaren som Nyfriskjobb innebär, det har systemet med lönebidrag visat.

Regeringens reform är inte rakt genom dålig, alla initiativ är välkomna för att hjälpa denna grupp ut på arbetsmarknaden men om det inte ska bli ett slag i luften måste åtgärderna följas upp med en informationskampanj om dessa funktionsnedsättningar riktad mot företag. Att nuvarande reform inte räcker verkar regeringen medveten om och erkänner att fler reformer kommer att krävas. Varför inte höra av er till någon handikapporganisation som dagligen lever nära det utanförskap ni pratar om men aldrig upplevt i verkligheten, innan fler förslag presenteras?

Henrik D Ragnevi
ordförande Attention i Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: