Världsdagen för Psykisk ohälsa 10 oktober


Gomorron i SVT1 uppmärksammade Världsdagen. Programredaktionen hade samlat några personer som fick beskriva problemen som människor med psykisk ohälsa ställs inför när det gäller att ta steget ut på arbetsmarknaden. Man ville också visa upp några positiva exempel.

En sådan positiv utveckling kunde verkligen Rickard Wiking berätta om. Efter flera års psykiska problem har han kommit ut i arbete igen genom olika insatser, bland annat med stöd av organisationen Fontänhusen. Rickard beskrev hur viktigt arbete och egen inkomst är för självkänslan.

Lars-Olof Ljungberg, divisionschef på Aleris fick representera de arbetsgivare som har fått insikt om att den här gruppen människor jobbar mycket bra men att det ofta behövs viss anpassning. Han betonade vikten av individuella lösningar. Alla människor är olika.

NSPH:s samordnare Anki Sandberg, som också är ordförande i Riksförbundet Attention och har en dotter med Aspergerdiagnos, tog upp problemet med de ungdomar som går direkt från skolan till aktivitetsersättning och aldrig får en chans till ett meningsfullt jobb.

Hon betonade att den chans som Rickard fått och tagit väl vara på inte kommer så många till del. Och det är det som måste ändras.

(Texten ovan lånad från Rapport från Världsdagen. Tack, NSPH!)

Ladda hem Gomorron-samtalet wmv 11 minuter 86 MB (Högerklick – Spara)

Diskussion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: