100 unga slås ut i länet varje månad


100 unga slås ut i länet varje månad (DN.se 2007-10-22)

Observera att artikeln i huvudsak handlar om depression och stressrelaterade syndrom och att kognitiva terapimetoder (KBT) ibland är effektiva i behandling av sådana symptom.

Det nämns i förbigående att NPF-problem som asperger, ADHD och DAMP ökar (artikeln handlar om Stockholms län). KBT är inte känt som effektivt vid behandling av NPF. Däremot är det vanligt att NPF-personer dras med sidoproblem, som depression och ångest, där KBT skulle kunna användas.

Artikeln finns nedan i sin helhet.

Trots högkonjunktur får Stockholms län varje månad hundra nya ”pensionärer” som ännu inte fyllt 30 år. Antalet unga med aktivitetsersättning har ökat med 70 procent senaste decenniet. Utvecklingen ska hejdas med kognitiv terapi, menar ansvariga i landstinget. Men på Försäkringskassan och inom psykaitrin anser man att arbete är enda lösningen.

4.500 personer i åldern 18-29 år i Stockholms län har i dag aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Det visar färska siffror från Försäkringskassan.

– Det handlar nästan uteslutande om unga med psykiska diagnoser, som depression och stressrelaterade syndrom. Gruppen med adhd, damp och asperger ökar också, säger Mattias Ossowicki, utredare på Försäkringskassan.

Hälften av personerna har aldrig haft ett jobb och många har bara grundskoleutbildning. De som tidigare haft arbete, har ofta jobbat inom vård, skola och omsorg.

– Ökningen har mycket att göra med hur arbetsmarknaden funge­rar. Dessa personer hamnar sist i kön till jobb. Det måste finnas en arbetsmarknad som är villig att ta emot dem, och det kan vara svårt när man kräver 100 procents arbetsförmåga, säger Mattias Ossowicki.

När Birgitta Rydberg (fp) förra året tillträdde som landstingsråd med ansvar för psykiatrin, lovade hon att unga vuxna skulle få ett bättre omhändertagande. De skulle inte, som nu, ”falla mellan stolarna”.

– Det är tragiskt när människor i början av livet sjukskrivs för ångesttillstånd när det finns adekvat behandling som kognitiv beteendeterapi, sa hon då.

Vad har hänt sedan dess?

Landstinget har förlängt avtalet med Danderyds rehabiliteringsklinik, Alexander Perskis stressmottagning på Karolinska får vara kvar – efter massiva protester mot nedläggningshotet, och 400 anställda i primärvården ska få utbildning i kognitiv samtalsmetodik.

Det är bra, tycker Petra Hohn, chef på Årsta-Vantörs psykiatriska jour- och öppenvårdsmottagning:

– Tidiga insatser är alltid bra, men man får inte hänge sig åt någon övertro på en viss metod.

Orsaken till att kognitiva metoder är så populära handlar om att det finns vetenskaplig forskning som visar på positiva effekter.

Det enda som egentligen kan lösa problemet med de allt fler unga ”förtidspensionerade” skrivs: Arbete.

Det anser både Petra Hohn och Eva Silfwerbrand, aktivitetssamordnare och handläggare på Försäkringskassan.

– Arbete är otroligt viktigt för ett tillfrisknande. De sjuka och utslagna måste få möjligheter att träffa vanliga människor, hur ska vi annars ge verkningsfull terapi till dem? undrar Petra Hohn.

I den bästa av världar skulle insatser från Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, socialtjänsten och psykiatrin arbeta parallellt med en bred metodik, menar Petra Hohn och Eva Silfwerbrand.

– Vi måste hitta nya samarbetsmetoder. Det tar lång tid för patienter med psykiska problem att komma tillbaka till arbete, inte minst tar det tid att ändra en negativ självbild. Varken sjukvården eller arbetsförmedlingen klarar detta ensamma i dag, säger Petra Hohn.

Eva Silfwerbrand instämmer:

– Men vi styrs inte längre av ideologi, utan av pengar. Det kostar att sätta folk i arbete. 95 procent av dem vi arbetar med vill inget hellre än att jobba.

Men kan man inte skapa ett ”mervärde” är man inte intressant för arbetsgivarna, anser de båda.

Awiwa Keller och Karin Warne

Annonser

Ett svar to “100 unga slås ut i länet varje månad”

  1. Rakel, o Says:

    Hmm, det var ett intressant och ganska ruggigt perspektiv.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: