Kamp mot sjukt kösystem


Den enträgne Henrik D. Ragnevi (blogg) räds inte debatter öga mot öga med ansvariga politiker.

Kö-situationen för vårdbehövande inom NPF-området i Västra Götaland framstår som alltmer ohållbar och obegriplig, vilket hårt drabbar personer med denna problematik.

Henrik rapporterar från en aktuell paneldebatt:

Lars-Olof Rönnqvist – omedveten om de långa kötiderna för att få en neuropsykiatrisk utredning.

Henrik D. Ragnevi:
Idag deltog jag under den första av två psykiatrisamordningsdagar. Den första dagen avslutades med en paneldebatt ledd av Britt-Marie Mattson som moderator, som annars är journalist på GP. Deltog gjorde Lars-Olof Rönnqvist, Hälso och sjukvårdsdirektör för Västra Götalandsregionen, Nils-Gunnar Ernstson, förbundsdirektör Göteborgsregionens kommunalförbund, ann Stokland, sjukhusdirektör för Kungälvs sjukhus och Ing-Marie Wiselgren från Sveriges Kommuner och Landsting.

Jag vet inte under vilken sten som Rönnqvist har sovit under, men hur han kan ha missat att det är tre års väntetid för att få en neuropsykiatrisk utredning i Göteborg? Och förmodligen var han den ende i biograf Draken som inte kände till detta och han menade på att detta måste vara ett nytt fenomen, fast situationen har sett ut så här under flera års tid. Att höra honom kändes som ett stort hån mot de människor som köar för att få hjälp.
Hur kan man vara Hälso- och sjukvårdsdirektör om man inte ens känner till vad som står på den egna webbsidan? När jag frågar honom om detta, samt upplyser honom att är man över 35 år så får man ingen utredning alls, hänvisar han till att vårdgarantin gäller även för denna grupp.
Men när det är omöjligt att få den specialistvårdsremiss som krävs för att få resorna betalda så är det få som har råd med detta, det blir lika kostsamt som att besöka en av de privata läkare som finns i Göteborg. Och vad händer då med dem som inte har råd?
Något sådant har förmodligen aldrig Rönnqvist funderat över. Istället så rabblar han om statistik om hur mycket pengar psykiatrin får och hur mycket det ökat. Men om man har 0.5 läkare på Mölndal så är inte en två procentig ökning speciellt mycket, vilket Britt-Marie Mattsson påpekade.
Om det skulle föreslås en ny sparåtgärd för sjukvården inom Västra Götaland så vet jag en Hälso och sjukvårdsdirektörslön som skulle kunna sparas in direkt, och det bästa av allt – det skulle förmodligen inte ens påverka verksamheten i negativ riktning.

Annonser

Ett svar to “Kamp mot sjukt kösystem”

  1. Maj Says:

    Det är ju orimligt att man inte får utredning efter 35 år. Tänk om man haft svårt att få jobb hela livet, bara kortare jobb och alltså inga vidare arbetsmeriter. Ska man inte få veta varför och kanske få sjukersättning i stället för att stånga pannan blodig mot arbetslivets allt högre krav?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: