Föreläsning på Attentions temadag ”Skola och yrkesliv”


Torbjörn Andersson föreläste på Attentions temadag 17:e november

Under Attention Göteborgs temadag ”Skola och yrkesliv” så deltog bland annat Torbjörn Andersson som talade om arbete och neuropsykiatriska funktionshinder med fokus på Aspergers syndrom. Torbjörn inledde med att berätta om sina egna erfarenheter av utbildning och yrkesliv och nämner bland annat att han har en del misslyckade studier bakom sig, vilket är svårt att tro då han slutade räkna sina högskolepoäng när de kom upp över 300. Han har också haft flera arbeten men där det sociala samspelet tvingat honom att sluta eftersom han inte orkat.
Ett problem under studierna som han lyfter fram var grupparbeten, bland annat på Handels där han inte fick vara med i någon grupp och tvingades att ställa sig upp inför klassen och fråga om han kunde få vara med några andra. När han efter tredje gången inte fått något gensvar hoppade han av utbildningen eftersom han var trött på den här förödmjukelsen och oförstående lärare. Han känner inte heller att han fick något stöd alls av personen som var handikappsamordnare vid Göteborgs universitet.
Torbjörn var 32 år när ha fick sin diagnos och idag läser han vid psykologprogrammet och driver samtidigt sitt utbildningsföretag Andet, där han nyligen har anställt två personer med Asperger. Idag verkar Torbjörn inte ha några problem med det sociala samspelet, utan framstår som väldigt social och bekväm med att stå på scenen och han berättar att han träffat över 700 personer i Sverige med Aspergers syndrom.
– Idag är det endast 10 – 20 procent av bland de personer som har Aspergers syndrom om har ett lönearbete och det blir värre, säger Torbjörn men som också påpekar att det är svårt att få fram exakta siffror men nämner att bland unga som utretts i vuxen ålder i Uppsala så var det en person av 51 stycken som hade ett arbete.
Orsaken till detta tror han är att arbetsplatser inte vill ha personer med Aspergers syndrom, men ett nytt problem som han uppmärksammat är att personer med Asperger har slutat att tro på att de kan få ett lönearbete som de trivs med, så de gör inte långsiktiga satsningar mot det.
– Jag har träffat flera med Asperger som frågat varför de ska studera och ta studielån när de ändå aldrig kan få ett arbete efteråt.
För att ändra detta anser Torbjörn att man måste lyfta fram positiva förebilder, samt hitta andra finansieringsformer för personer med de här funktionshindren än CSN.
Många med ADHD är avundsjuka på att de med Asperger är inkluderade i LSS-lagstigtningen och har rätt till de stödinsatser som omfattas av den lagstiftningen, enligt Torbjörn är det inte så mycket att vara avundsjuk på:
– LSS är rätten till att bli behandlad som en begåvningshandikappad även om man inte är det, menar han och frågar retoriskt hur bra det är?
Många av de här insatserna som daglig sysselsättning och stödboenden menar han på leder till att personer med Asperger blir ”hospitaliserade”, deras självförtroende minskar och de tror att de inte klarar av något själva eller att de aldrig ens har fått försöka.
Istället för att fokusera på bidrag och daglig verksamhet borde lönearbete vara det första alternativet för den här gruppen, vilket det inte är idag.
För att vända trenden måste man börja göra saker bättre, inte göra det sämre. Det kan låta självklart men Torbjörn tar till exempel upp den bristande kompetens som finns hos arbetsförmedlingen och frågar publiken hur många det är här från denna myndighet idag.
Ingen av de närvarande räcker upp handen…
– Personer med de här funktionshindren behöver stöd innan de fått arbete, för att skaffa ett arbete och hjälp för att behålla och trivas med sitt arbete, säger Torbjörn och påpekar att idag finns inte det här stödet. Jämfört med de insatser som finns i skolan så är stödinsatserna i arbetslivet minimala och det är ju ändå det som utbildningen ska leda vidare till.
Det finns naturligtvis ingen enkel mirakelmetod för att komma tillrätta med det här problemet, men Torbjörn anser att den rådande normen i samhället måste förändras och att individen måste få större möjligheter att välja om de vill ha ett lönearbete framför till exempel daglig verksamhet. Men för att nå detta måste man också vara beredd på att låta olika människor bidra i samhället, även de som har ett neuropsykiatriskt funktionshinder.

Den 6:e februari ska Torbjörn hålla en utbildningsdag i Göteborg, mer information här: http://www.andet.se.

Annonser

Ett svar to “Föreläsning på Attentions temadag ”Skola och yrkesliv””

  1. Maj Says:

    Jag hade ett vanligt lönearbete i många år och hade heller ingen diagnos. När kraven ökade klarade jag inte av det. Då (men inte tidigare) blev jag handikappad och arbetsgivaren ville inte behålla mig. Med LSS fick jag förtidspension men jag hade hellre behållit jobbet.

    F.ö. tycker jag FK kan låta aspergare som redan har sjukersättning få studera med ersättning. Det blir inte dyrare för FK, och kan i bästa fall leda till jobb. Klart man inte vill ha studieskulder om man får leva på sjukersättning el lågavlönat arbete med lönebidrag hela livet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: