SVT ABC: 50 läkare saknas inom barnpsykiatrin


Det är ingen jämlik vård i Stockholm” (svt abc 2008-02-08)

Artikeltexten:

”Både läkare och chefer larmar nu om bristen på läkare inom barn och ungdomspsykiatrin (Bup) i Stockholms län. Det saknas ett 50-tal specialister jämfört med behovet och värst är situationen i Skärholmen.

-Jag har varit chef i 20 år. Jag har hela tiden arbetat med de här frågorna och försökt rätta till den här orättvisan. Det är ingen jämlik vård inom barnpsykiatrin i Stockholms läns landsting, säger Gunilla Bervander, verksamhetschef för Bup i sydvästra delen av Stockholms län.

I Skärholmen är ohälsan hos befolkningen bland den högsta i Stockholms län, och det gäller även barnen.

Behöver 4,5 läkare till

För de barn som söker sig till barn och ungdomspsykiatrin finns psykologer och kuratorer, men just nu bara en läkare som arbetar 60 procent. Ingen annan Bup-mottagning i länet har så stor läkarbrist.

-De här senaste åren har vi fått ökade kunskaper om Adhd, Asperger, Autism. I dag är läkarnas specifika kompetens jätteviktig. Vi måste få fler läkare om våra barn ska få den vård som vi kan ge dem, och som de behöver, säger Gunilla Bervander.

Enligt landstingets policy för Bups öppenvårdsmottagningar ska det finnas två läkare per 10.000 barn. I Skärholmen skulle det betyda fem läkare. Men även i övriga länet är det stor brist på läkare, visar siffror som läkarförbundet tagit fram. Av de 81 läkare som ska finnas enligt policyn, finns i verkligheten bara dryga 30 specialister.

Går på knäna

Pappaledige Sven Roman som är en av dem som nu utbildar sig till specialist berättar om kollegor på BUP-klinikerna som går på knäna.

-Man säger att man satsar på det, men vi upplever inte att man gör det. Man skulle behöva satsa mer resurser. Man skulle kanske behöva ta in folk utifrån för att få hjälp att rekrytera på ett professionellt sätt. För som det är nu inom en del öppenvårdsmottagningar där det är en vakanssituation på 70 procent eller mer, som mest är det 90 procent, är det frågan om man kan kalla det för medicinsk verksamhet, säger Sven Román, ledamot i Läkarförbundet.

Sedan länge går det mer resurser till Bup-mottagningarna i norra länet än i södra. Och nu när det börjar komma utbildade barnpsykiatriker skulle Skärholmens Bup behöva sex miljoner till, enligt Gunilla Bervander. Men hon är osäker på om man kommer att de pengarna.

-Inte som det ser ut i dag. De signaler jag har fått säger att vi inte får mer pengar, utan till och med en kostnadsökning på 4 procent som vi kompenseras med 2 procent. Så i själva verket får vi mindre pengar, trots att vi skulle behöva mer pengar. Det är en ekvation som är väldigt svår att få ihop.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: