Unga med funktionshinder fast i bidrag


P3 Nyheter: Unga med funktionshinder fast i bidrag (SR P3 Nyheter 2008-02-12)

Artikeltext:

Unga funktionshindrade får nästan aldrig jobb. Istället finns allt fler i så kallad daglig verksamhet -lättare jobb i kommunen utan lön -och lever på en slags sjukpenning, så kallad aktivitetsersättning. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

– Jag är autistiskt lagd och har inlärningssvårigheter, svårt med tidsuppfattning och dåligt närminne. Jag heter Denver Van Aarem och är 24 år.Efter särskolan har Denver van Aaren jobbat som brevbärare och på Mc Donalds. Men nu har han aktivitetsersättning av kommunen och jobbar i daglig verksamhet på Sinnenas trädgård i Stockholm.

På sex år har de unga som finns i så kallad daglig verksamhet ökat med 174 procent. 2006 var det 26 000 personer. Och bara en procent av dem går varje år vidare till något vanligt jobb.

– Ungefär tio procent skulle kunna gå vidare till något vanligt jobb, men idag är det bara en procent.

Det säger karin Flyckt som jobbar med funktionshinderfrågor på Socialstyrelsen. Hon säger att många automatiskt slussas ut i daglig verksamhet från särskolan. Och tvingas leva på aktivitetsersättning, drygt 7000 kronor i månaden före skatt.

– Om man skulle kunna ha ett lönearbete men istället hamnar här inom daglig verksamhet, då är det förödande, säger Karin Flyckt.

Och Denver Van Aarem skulle vilja ha ett annat jobb, med lön.

– Man blir lätt bekväm av att leva så här, men man skulle vilja ha ett vanligt lönejobb. Det är ju det ans strävar efter, säger Denver Van Aarem.”

Annonser

3 svar to “Unga med funktionshinder fast i bidrag”

 1. Inger Wigestam Says:

  dessa ungdomar blir behandlade som idioter. DET är inte klokt. Hjäp dem iu stället med allt som hjälpas kan. Mqd aktiviteter. MVH inger

 2. Emil Says:

  Hej
  Vi är ett mindre företag som är intresserade av att ta in en lätt funktionshindrad person med asbergers som nu sitter fast i bidrag, via arbetsförmedlingen. Tyvärr måste vi då utöka våra lokaler för att kunna ta in denna person. Det skulle medföra en kostnad för oss på ca 3500:-/mån ex moms. Tyvärr verkar det inte gå att få finansiering av denna kostnad på något sätt. Verkar lite dumt att man inte kan erbjuda att hjälpa till med med en arbetsplats för dessa personer om inte företaget själv har eller betalar själv den ytan. Vet någon något annat sätt att finansiera en arbetsplats för denna person?

  Tacksam för svar!

 3. Barracuber Says:

  Hej Emil!

  Tack för din fråga! jag har inget snabbt patentsvar att ge men hänvisar till den här diskussionstråden jag drog igång med anledning av din fråga.

  Kan får du lite tips/hjälp därifrån. Hör gärna av dig igen!

  /Barracuber


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: