Attention en trygghet för folket i gråzonen (bohuslaningen.se)


Extern länk till bohuslaningen.se 29 februrari 2008

Färgelanda

Attention en trygghet för folket i gråzonen

Artikeltext:

”Han skulle nog bara behöva uppfostras lite” är ord som gör ont att höra för en förälder till en son med adhd eller damp. Attentions utställning får upp ögonen för hur det är att leva nära någon med neuropsykiatriska funktionshinder och vad dessa hinder är.

I Färgelanda Allhem stod i går träramar med passepartout som ramar in berörande texter om desperationen över att inte räcka till när ens barn är mycket mer aktivt än andra, om hur det är att inte kunna umgås med andra familjer, om sorgen att se sitt barn stå utanför leken och om att vara barnet utanför leken. Mellan tavlorna med dikter stod större tavlor på staffli med färgstarka bilder av Marita Nilsson.

Rose-Marie Tell, ny ordförande för Attention Uddevalla Fyrbodal, känner igen sin egen desperation i texterna. Särskilt när hennes son var liten och hon inte visste vad det var med honom.

– Man blev inte tagen på allvar, säger hon och berättar att hon fick höra ”du är bara en orolig förälder”.

Sonen har en språkstörning och eventuellt adhd, det är inte helt utrett än. När hon kom till Attention när de startade i Uddevalla fann hon andra i liknande situationer.

– Alla förstod ju vad jag pratade om, säger hon.

I går visade hon utställningen som består av två delar. En består av kopior av konstnären Marita Nilssons tavlor tillsammans med dikter och poesi skrivna av föräldrar till barn och barn med adhd, damp, Tourettes syndrom och Aspergers syndrom och bildar utställningen ”En särskild utställning om särskilda barn”, som även visades på Bohusläns museum för två år sedan.

Den andra delen är en ”minimässa” med massor av information om neuropsykiatriska funktionshinder och om Attention som Rose-Marie Tell plockat ihop. På stora foton syns David Beckham som har OCD tvångssyndrom, Jonas ”Basshunter” Altberg som har Tourettes syndrom, OS-guld-vinnaren på 100 meter Justin Gatlin som har adhd och Albert Einstein som hade Aspergers syndrom.

Nu går utställningen med tavlorna vidare till Högsäters bibliotek och ska vara där mellan 4 och 14 mars. Rose-Mare Tells förhoppning är att utställningen med båda delar ska kunna turnera runt i kommunerna.”

Annonser

Ett svar to “Attention en trygghet för folket i gråzonen (bohuslaningen.se)”

  1. anneli hallgren Karlskoga Says:

    Fråga deltagarna om de har druckit Stråssa Mineralvatten´under graviditeten-vattnet var-är starkt radioaktivt och innehåller tungmetaller.Mineralvattnet plockades bort för flera år sedan.Allt tystas ner!Stockholms vattnet bla innehåller Cecium-Tjernobyl.Alltid ta reda på om vattnet är drickbart-kan innehålla Radon,Uran,Arsenik.Läs boken´Pandoras ask-där berättas vad som händer om man dricker radioaktivt vatten bla, boken finns på bibliotek!Efter Tjernobyl´så innehåller vatten och mat Ceciumjoner!Därför allt tjat om fisk-Omega3.Hjärnan består av fett´en del av det fettet är´Omega3!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: