Tre gånger Asperger (norran.se)


Extern länk till norran.se 25 beruari 2008

Peter, Lotta, Eva

Tre gånger Asperger

Artikeltext:

Småprat har de svårt för, de vet inte hur man gör. Ironi och inlindade budskap är inte heller deras grej.Och röriga fester med mycket folk och ljud, undviker de helst. Peter, Lotta och Ewa har alla diagnosen Aspergers syndrom och häromdagen berättade de om sina liv.

Att man kan vara väldigt olika fastän man har samma diagnos och har vissa gemensamma svårigheter, framgick på tisdagen när de under en temadag på Expolaris bjöd på sig själva. Rubriken var relationer och sexualitet.

–Jag har alltid känt mig annorlunda, utanför, säger Peter Sundén, 29, Hudiksvall, som fick sin diagnos som 13-åring. –Det kändes bra att få en diagnos, en bekräftelse.

Han bor i egen lägenhet med boendestöd. Som barn sökte han sig till de äldre. Han tyckte att han hörde hemma med de som var lugnare, mormor och morfar, farmor och farfar. Hans mamma försökte få honom att klä sig i färgglada polotröjor, med blixtlås, för att han skulle verka normal. Men han ville alltid klä sig i skjorta.

–När det var oordning blev det kaos i huvudet. Mina leksaker använde jag aldrig, de skulle stå på ett visst sätt.

Samma sak gäller nu, i hans kastrullskåp ska pannor och lock stå på ett visst sätt, annars mår han dåligt.

Peter intervjuades av Gulvi Helgesdotter, specialpedagog. Hon förklarade att det är svårt för omgivningen att förstå Peter, att han inte kan lära sig av med behovet av ordning, att han blir väldigt trött av kaos och sammanhang han inte förstår.

Skolans sätt att fungera, med grupparbeten och att alla ska söka egen kunskap, är ett problem för aspergare.

Peter förstår inte underliggande budskap och att försöka fundera ut vad som egentligen menas tar energi. På gympan fattade han aldrig varför folk sprang efter en boll och hoppades bara att det skulle ta slut.

Han känner en enorm längtan efter kvinnor och är ofta ute och dansar. Foxtrot och logdans är en hobby.

–Men jag blir sällan uppbjuden. Jag tror jag utstrålar en stelhet som inte är tilldragande.

Han klarar inte småprat, men försöker på dansgolvet att köra med standardfraser som han lärt sig. När han blir nobbad mår han dåligt. Det blir han ofta.

–Jag vill inte det ska synas att jag är på kärleksjakt, jag vill göra det på ett fint sätt! Men när jag är nervös blir jag stel.

Via en internetsajt fick han kontakt med en tjej med samma diagnos. Men det fungerade inte och sex ville hon vänta med till efter bröllopet.

–Målet är att träffa en normal tjej som kan acceptera mig som jag är. Jag har ju mina rutiner så det vore nog bäst att vi inte bor tillsammans utan bara träffas ibland.

Peter har lite gammeldags syn på vad en man gör och vad en kvinna gör i hemmet. Han har bland annat arbetat på verkstad och saknar det grabbsnack som fanns där, det var kul…

När han har känt sig mycket ensam har han, fast han vet att det är fel, ringt sexsamtal som undergrävt hans ekonomi. För att inte fixera sig vid sexuella signaler ber han de tjejer som jobbar i hans hem att ta på sig en vit rak rock som hänger innanför dörren. Det kan annars vara jobbigt med urringningar och lågt skurna jeans där stringtrosorna tittar fram.

–Personalen får man inga kramar av, bara av mamma ibland. Dans är annars enda sättet att få närhet, säger Peter.

Kamrater har han inga och har aldrig haft. Om han ska gå ut någonstans behöver han ledsagare för att klara pauser då folk står och småpratar.

Lotta Abrahamsson, 43, har diagnoserna asperger och adhd. Hon har sambo och två barn, 18 och 19 år. Som liten läste hon vid 3 års ålder och lekte inte med andra. Hon gillade gamla människor och udda lekar. På gymnasiet kopierade hon andras beteende, visste inte hur man skulle vara. Hon har läst juridik, har varit projektledare och vd i rekryteringsbranschen och lärare för barn med autistspektrum-diagnoser. I dag är hon handledare och föreläsare.

–Säg vad ni menar direkt, vi är brutalt ärliga, säger Lotta som fick åhörarna att vända på nacken åtskilliga gånger när hon rakt på sak förmedlade vad hon tyckte under de andras föreläsningar.

Hon berättar att hon haft många partners, har en son som har asperger och tics och en son som bara är ”geni” men har aspergerdrag, han kan inte tolka människor och lärde sig tidigt busstabellen utantill.

–Men han (sonen utan diagnos) vill sitta och äta tillsammans som andra familjer, och prata, säger Lotta.

Det är vanligt att aspergare föredrar att äta ensamma, när de känner för det.

Sonen fick diagnosen först, Lotta först 2003.

–Jag visste ju att jag var annorlunda, men kunde kompensera mina svårighete. Jag kunde bestämma att på tisdagarna går jag runt och säger till de anställda att de är duktiga.

Småprat är inte heller hennes grej, hon tänker inte på sådant. Och om hon bestämmer sig för att hon borde fråga någon hur helgen varit, för så gör ju folk, kan hon bara gå iväg sen utan att lyssna. Hon är ju egentligen inte intresserad!

–Jag är ganska bra på att spela normal! Men kärleksrelationer är jag inte bra på.

Flörta har hon aldrig kunnat, hon har gått fram till den snyggaste killen på krogen och sagt: ”Hej, jag behöver lite sex, ska du följa med hem?”

Hon säger det folk tänker men inte vågar säga. Hon är osmidig, spontan och sårar folk. Liksom Peter sover hon mycket, blir väldigt trött av att försöka fungera som andra. Sex har altlid intresserat henne.

–Men jag gillar inte lös beröring, det är så äckligt, säger hon, när folk går förbi och klappar mej vänskaplig på armen.

Sex kan hon stänga av låga perioder. Och hon vill helst ha klara besked om när, tid och plats, och hur det ska gå till.

Lotta beskriver sig som egocentrisk, inte egoistisk. Hon vet inte hur man beter sig vid vänskap.

–Kalas är jättejobbigt, det är arbetsamt att umgås.

Liksom Stefan behöver hon struktur, men om det är för stökigt orkar hon inte ta itu med det utan har haft städerskor, barnflickor och restaurangmat när hon jobbat mycket.

Att förstå vad folk säger är svårt, det kan vålla problem på jobbet när hon missförstår ironi.

–Jag hör vad ni säger men inte vad ni menar!

Ewa Lönn, 51, är gift med en kobonde sedan 16 år tillbaka. De har ett barn var och två tillsammans. Hon är veterinär och numera handleder hon i frågor om autismspektrumdiagnoser och har ett utbildningsföretag. Hon har diagnosen Aspergers syndrom liksom två av barnen.

–Min sambo har ingen diagnos men borde ha, det är bra, vi ger varandra klara besked.

På gården med många djur har hon det jobbigt med alla höga ljud från maskiner och mycket folk. Hon har alltid känt sig ovanlig, men nöjd med sig själv.

–Jag älskar detaljer, kan inte mingla och behöver en tydlig roll.

Att vara veterinär fungerade utmärkt. Men familjemiddagar klarar hon inte, sitter i ett hörn och väntar på att det ska ta slut. Familjen äter inte tillsammans ofta. Ewa blir lätt trött och sover ibland väldigt länge. Hon är beroende av ordning och behöver städhjälp.

–Vi gör som det funkar för oss, jag måste vara med och bestämma och behöver tydliga roller.

Beträffande sex är hon konkret, hon och maken kan bestämma att de ska till om två timmar, utan vin och mys…

Hur går det då för barnen med aspergerdiagnos?

–På Lejonskoan, en friskola i Kristianstad, kommer de när de vill, tar rast när de vill, äter med andra om de vill, väljer om de vill vara med i aktiviteter och får gå hem när de är klara med dagens jobb. De har makt och är delaktiga och mår bra, berättar Ewa.

Heldagsutbildningen hade arrangerats av specialpedagogen Britta Mattsson, utbildningsföretaget Klaramera i Umeå.

Aspergers syndrom (AS) är ett funktionshinder som tillhör det autistiska spektrumet. AS är autism utan begåvningshandikapp. AS finns hos cirka fyra promille av befolkningen. Det är vanligt att personer med AS också har andra neuropsykiatriska funktionshinder som till exempel ADHD och Tourettes syndrom.

Källa: Riksförbundet Attention

Aspergers syndrom

Kända personer som på grund av exentricitet, genialitet och social oförmåga har tillskrivits asperger-drag är HC Andersen, filosofen Ludwig Wittgenstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Michelango och Newton.

Betydligt fler pojkar än flickor får diagnosen.

Syndromet brukar kallas nördsyndromet eller ingenjörssyndromet. I Silicon Valley möts många aspergare och där föds fler barn med autismspektrumstörningar än vanligt. Microsofts anställda har försäkringsförmåner som täcker kostnader för träning av autistiska barn. Aspergare är överrepresenterade på Kungliga Tekniska högskolan.

Källa: Nördsyndromet av Inger Jalakas, Alfabeta förlag.”

Annonser

8 svar to “Tre gånger Asperger (norran.se)”

 1. Lotta Abrahamsson Says:

  MAN SKA ALLTID LÄSA VAD JOURNALISTER SKRIVER OM EN INNAN DET PUBLICERAS!!!!!!!!

  Nu blev det fel ordentligt i ovanstående artikel….

  ”Lotta Abrahamsson, 43, har diagnoserna asperger och adhd. Hon har sambo och två barn, 18 och 19 år. Som liten läste hon vid 3 års ålder och lekte inte med andra”

  KOMMENTAR: Jag lekte visst med andra. Fast var väl kanske inte lika intresserad som dom var. Jag såg nog ingen större skillnad på aktivitet med människa eller att rita.

  ”har en son som har asperger och tics och en son som bara är ”geni” men har aspergerdrag, han kan inte tolka människor och lärde sig tidigt busstabellen utantill”

  KOMMENTAR: Han kan visst tolka människor. Han har inte Asperger eller ADHD heller…Det är jag som har problem att tolka inte han…..

  ”–Men han (sonen utan diagnos) vill sitta och äta tillsammans som andra familjer, och prata, säger Lotta.”

  KOMMENTAR:

  Nä inte alls så. Det är jag och sonen med diagnos som hellre sitter ensamma och äter. Sonen utan diagnos är mycket mer social och vill att vi alla äter ihop…

  Tips, som sagt, kolla vad journalister skriver INNAN de trycker. Man tycker att man är så tydlig och kommunicerar ut så bra men inte alls tydligen….*suck*/Lotta Abrahamsson

 2. hanna söderberg Says:

  okej allt är väldens helvete hatar mig själv vill backa tiden hela tiden

 3. Inger Wigestam Says:

  Tyvärr så får asperger inga försäkringar pga deras sociala handikapp, vilket är förskräckligt, nu är dom ute efter körkort också. Ska dom inte få det. Skolor är också problem, speciellt gymnasiet. Aspergergymnasium ger sämre behörighet till högre studier. Vad kan man göra. Inger till Filip 14år

 4. Nathan Says:

  Jag skulle bara säga att Mozart inte har asperger det är en vanlig missuppfattning av folk som tittat för mycket på Amadeus hehe ty
  Mozart var en väldigt sympatisk karl och inte heller en egoist,
  och tro mig efter att ha läst mycket ur mozarts biografi såsom brev mellan hans far och han själv vet jag med säkerhet detta.
  Jag har själv ADD och råkade hitta denna sida och är lite trött på att man slänger ur sig en massa saker om att han och hon har asperger utan egentligen veta vad man pratar om dock håller jag med resten av det som står skrivet. Men kolla på Reinfeldt han är ju stel som en vitvara hehe skämt å sido

  Mvh Jonathan

 5. Vilhelm Says:

  Undrar hur ”man” kommit fram till att ca 4 promille av befolkningen har AS-syndrom .Och vad avses med ”befolkningen”? I Sveriges skulle det innebära ca 36.000 människor. Vem har räknat dem?
  Befolkningen v a r? Eller avses hela v ä r l d e n s befolkning?
  Är det en ”västerländsk” åkomma? Jag vet inte. Jag har bara märkt (genom min lilla erfarenhet)en tendens hos ”diagnosmänniskor” att tro sig v e t a att ”alla” eller ”de flesta” skiljer sig från hur de själva är. En dl säger att vi lever i en ”autistisk tid”. Ett syndrom tycks kunna leda till både framgång och välstånd. Det är väl bara dom man märker kanske…
  Själv tycker jag att de flesta av dessa diagnoser stämmer in på mig mer eller mindre. Men så är det väl också med dom som har diagnos. Det framstår som mycket luddigt, vad som är själva kärnan i det hela. Plus den mystiska siffran 4 promille förstås….

  • barracuber Says:

   Vilhelm,

   Påståendet i artikeln är bristfälligt. Torbjörn Andersson, grundare av aspergerföretaget andet.se, som skrivt några mycket läsvära skrifter om Aspergers syndrom, skriver så här i sin första bok (sidan 9):

   Psykiatrin brukar säga att 4 eller upp till 7 promille av befolkningen uppfyller diagnoskrav för Asperger syndrom. Vi är en del aspergare som misstänker att det snarare är kanske två procent som är tillräckligt aspergerlika för att ha problem på dagens arbetsmarknad.

   7 promille av 9 miljoner blir 63000. Själv har jag hört att runt 100000 svenskar verkligen har diagnostiserats med AS men det siffran är ej bekräftad. Sedan sägs det att uppåt 10 % av befolkningen (återigen svenskarna) har någon form av autistiska drag,

   ”Autistisk tid” hade inte jag hört. Jag skulle nog sagt en ”ytlig uppskruvad tid”.

   Luddigt håller jag med om. Personer inom psykiatrin erkänner nu öppet att psykiatrin har svikit inom Asperger och andra NPF, att kunskaper inom Psykiatrin på sina ställen är så låg att det är ett problem. Detta bidrar ju inte till ökad tydlighet varken inom eller utom gruppen eller bland allmänheten.

 6. Vilhelm Says:

  Jag tror det är Lars Norén som skrivit en pjäs som heter ”Autisterna”….eller så är det en av hans böcker. #Autistisk tid” har jag nog heller inte hört 🙂

 7. Vilhelm Says:

  Jag tror det är Lars Norén som skrivit en pjäs som heter ”Autisterna”….eller så är det en av hans böcker.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: