Sarah: Övergiven av två kommuner


Extern länk till expressen.se 9 mars 2008

Övergiven av två kommuner

Övergiven av två kommuner

Artikeltext:

SÖDERTÄLJE. Funktionshindrade Sarah Johansson, 26, är desperat behov av vård. Nu bollas hon mellan två kommuner – därför får Sarah ingen hjälp.– Jag vet inte hur länge jag orkar ha henne här hemma – häromdagen fick jag ett sammanbrott, säger mamma Britt-Marie till Expressen.

Sarah Johansson har Aspergers syndrom. Hon har ett bra språk, är kvicktänkt, tänker mera logiskt än många andra. Men Sarah har svårt för att strukturera vardagen, svårt för att koncentrera sig på vissa saker, hon är inget vidare på att läsa av andras signaler och vilja, hon kan bli rasande arg.

– Jag fastnar i detaljer och kan inte släppa skitsaker, och då kommer jag inte vidare.
– Jag har ingen struktur. Jag kan laga mat, städa och tvätta, men jag orkar inte ta mig för vad jag ska göra. Visst, ibland städar jag – men då kan jag hålla på i fyra timmar. Eller så duschar jag i en halvtimme, varpå hela dagsschemat spricker, säger Sarah till Expressen. Och när allt spricker blir Sarah apatisk och har svårt att göra något alls.

Olika personal

Därför har Sarah bott på ett LSS-hem (lagen om särskilt stöd), ett gruppboende i Hässelby i Stockholm.
– Det var olika personal hela tiden. Jag måste känna förtroende för att fungera. All personal vet inte hur de ska bemöta mig när det går snett. Jag behöver lugn och ro med mina tankar, säger Sarah.
Sarah valde att lämna gruppboendet och flyttade hem till sina föräldrar Britt-Marie och Karl-Ivar Johansson i Södertälje förra hösten. Det var meningen att hon skulle stanna i en månad i väntan på en ny placering, men hon bor fortfarande kvar.

”Står nästan inte ut”

– Vi står nästan inte ut längre, säger föräldrarna. Eftersom Sarah inte bor i gruppbostaden i Hässelby, anser Hässelby stadsdelsförvaltning att Sarah inte är deras problem längre. Och eftersom Sarah fortfarande är mantalsskriven i Hässelby anser Södertälje kommun att Sarah är Hässelbys problem.
Därför får Sarah inte den vård och det stöd hon behöver.
Jan Svedberger, med förflutet som domstolsjurist, blev Sarahs gode man för några månader sedan.
– Stadsdelsförvaltningen i Hässelby har försökt förmå mig att skriva Sarah hos sina föräldrar i Södertälje, men jag kan ju inte skriva folk någonstans, säger han.

Annonser

2 svar to “Sarah: Övergiven av två kommuner”

  1. kLAS Says:

    Har AS, det går att lära sig allt det där.
    Grejen är attA gjör en traumatiserad och överkänslig och deprimerad.

  2. Andreas Says:

    Då kan ju kommunen ordna en plats på ett bra(!) behandingshem (ja, det finns dåliga) som är specialiserade på AS och liknande diagnoser. Lär bli dyrare för dem, men jag kan garantera att det är en bättre lösning för individen. Jag har själv Asperger Syndrom och har suttit i samma båt. Jag fick bra behandling och kunde leva mitt liv mer normalt, speciellt genom att utveckla min sociala förmåga och lära mig att hantera ilska. Bor idag på ett gruppboende i min hemkommun, men hade det inte varit för behandlingshemmets insatser så hade det kanske inte fungerat så bra som det gör idag.

    Hoppas min erfarenhet som jag delgivit kan vara till någon nytta och jag önskar alla en bättre och ljusare framtid!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: