Konsulter på Left is Right jobbade för städarlöner


Konsulter på Left is Right jobbade för städarlöner (länk till Sydöstran med kommentarer)

Konsulter på Left is Right jobbade för städarlöner. Tjänade BARA 16 700 i månaden – Trots akademisk utbildning

Konsulterna i konkursdrabbade företaget Left is Right – personer med Aspergers syndrom – tjänade inte mer än 16 700 kronor i månaden. Trots att de har långa utbildningar, ofta motsvarande en akademisk examen. Och deras löner och sociala avgifter betalades av arbetsförmedling och försäkringskassa.

Konsulterna drog i fjol in 1,9 miljoner kronor till företaget Left is Right.
En årsomsättning som ska ses i relation till att vd:n Olle Öberg och försäljningschefen Madelene Richardsson tillsammans tjänade över 1,5 miljoner kronor. Olle Öberg tog i fjol ut en månadslön på 60 000 kronor från Left is Right.

Marknadsmässiga löner

Dessutom erhöll produktionschef, etableringschef, coacher, ekonomi – och personalchef naturligtvis marknadsmässiga löner.

Left is Rights affärsidé var att anställa personer med Aspergers syndrom för såväl enklare som mer komplexa arbetsuppgifter inom specialområden som IT.

Akadamisk examen

De blev konsulter. I fjol hade företaget 19 anställda (fördelade mellan kontoren i Ronneby, Kristinehamn och Vallentuna) varav flertalet var just konsulter. Konsulterna var välutbildade. Många hade en akademisk examen i bagaget när de började arbeta på Left is Right, men de var ändå de lägst avlönade.

Samhället betalade

Konsulterna tjänade mellan 16 000 och 17000 kronor i månaden och löner och sociala avgifter betalades av arbetsförmedling och försäkringskassa. Lönekostnaderna hölls också nere genom långa praktikperioder, i vissa fall nio till tio månader.

Left is Right gick med tre miljoner kronor i förlust 2007 och förra året uppgick förlusten till fem miljoner kronor. Det egna kapitalet var inte större än 277 000 kronor 2008. Helena Ståhl, auktoriserad revisor på Ernst & Young i Karlstad har i sin revisionsberättelse reagerat över flera poster i årsredovisningen. Till exempel ”immateriella anläggningstillgångar” som värderas till över 3,5 miljoner. Immateriella tillgångar kan till exempel vara ett varumärke. I Left is Rights fall är det utgifter för forsknings- och utvecklingsarbeten som tagits upp som immateriella tillgångar. Bolaget har också bokfört en uppskjuten skattefordran på på 3,3 miljoner kronor som som en finansiell anläggningstillgång.

Rättvis bild?

Revisionsfirman Ernst & Young kan inte uttala sig om huruvida årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen, eller om den ger en rättvis bild av bolagets resultat och ställning. Revisorn Helena Ståhl vill därför varken tillstyrka eller avstyrka att årsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen.

Göran Sundén

Publicerad 2009-08-26 03:00

Läs mer i Sydöstran med kommentarer…

EDIT: lagade trasiga länkar

Annonser

3 svar to “Konsulter på Left is Right jobbade för städarlöner”

  1. barracuber Says:

    Trollhare bloggar om Left is Rights konkurs och mediedrevet….

  2. barracuber Says:

    Shit! Glömde länka till själva inlägget….

  3. Tommy Says:

    Det här var intressant att läsa. Jag har har inte läst här på ett tag därav det sena svaret.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: