Unik satsning på självhjälp


Extern länk till unt.se: Unik satsning på självhjälp >>

En nystartad Uppsalabaserad webbsida ska stötta personer med funktionshinder. Unikt är hur informationen anpassas till användaren, menar riksförbundet Attention som står bakom sidan.

Nu kan ungdomar, föräldrar, vårdpersonal eller lärare som vill veta mer om adhd, tourettes, autism eller något annat funktionshinder söka svar på samma sajt. I augusti startade sjalvhjalppavagen.se, som ett samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset och föreningen Attention i Uppsala. Behovet av mer kunskap är stort, menar de.

– Självhjälp på vägen är unik i sitt slag. Med ökad kunskap kan vårdinsatserna minska, säger Elisabeth Axberg från Attention.

På sajten har riksförbundet Attention, i samarbete med landstinget, samlat information om olika funktionshinder.

Användaren väljer själv flik beroende på vem man är. Under barnfliken är exempelvis texterna lite lättare och vänder sig till unga med funktionshinder.

– Anpassad information på det här viset är något som har saknats. Många har tänkt ”vad ska mitt barn läsa om sitt funktionshinder?”, säger Elisabeth Axberg.
Varvat med fakta finns personliga berättelser om hur det är att leva med hindren. En viktig del, menar Elisabet Axberg.

– Här beskriver människor sin vardag. Det är inte så vetenskapligt. En stor del är igenkänning, men också råd och tips, som ”vad har vår familj gjort för att lösa det och det problemet”, förklarar Elisabeth Axberg.

Arbetet med Självhjälp på vägen började 2007 och är en del i det kunskapsspridande projektet Vinst som barnpsykiatrin i Uppsala län och Attention driver. Professionella på området har samarbetat med dem som själva lever med hindren när materialet tagits fram. För några veckor sedan lanserades sidan och responsen har varit positiv.
– Dels från professionen, men många familjer som upptäckt sidan tycker den är bra och omfattande, säger Elisabet Axberg.

Fotnot: Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionshinder.

Av: Karin Nygård karin.nygard@unt.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: