Lönsamt med adhd-behandling i fängelse


sr.se: Lönsamt med adhd-behandling i fängelse

På svenska fängelser och häkten visar studier att mellan 25 och 45 procent av de intagna har adhd. Under tre år har ett pilotprojekt bedrivits på Norrtäljeanstalten där 30 intagna fått äta medicin mot adhd.

Katarina Gunnarsson rapporterar

En ny rapport visar att projektet genererar vinster i mångmiljonklassen.

Ali är en av deltagarna.

– Jag förändrades över en natt. Jag blev en helt annan person. Det fanns ingenting som kunde få mig att slåss igen och så är det fortfarande. Jag blev helt förändrad.

– Allting bara stannade upp, i vanliga fall går min hjärna i 180 kilometer i timmen. Det var som ett moln av lugn svepte över mig, säger han.

Ali är en av de intagna som deltagit i Norrtäljeanstaltens adhd-projekt. 30 intagna fick inne i fängelset diagnosen adhd och medicinerade sedan med ett amfetaminliknande läkemedel.

Medicinen gjorde oss lugna och studiemotiverade säger Ali.

– Vi alla hade ett mycket dåligt förflutet och var aggressiva. Nu blev det mer som en hippieavdelning.

På uppdrag av Kriminalvården har nationalekonomen Ingvar Nilsson granskat adhd-projektet i Norrtälje.

Hans rapport visar att om så även 30 procent av deltagarna med hjälp av medicin kan sluta med sitt kriminella liv finns stora vinster att göra.

– Lyckas man med den ganska måttliga nivån kommer projektet att generera en årlig vinst på 15 miljoner kronor. I ett längre 20-årsperspektiv så är vinsten en kvarts miljard, säger han.

– Vinsterna uppstår genom att människor lämnar en kriminell livsstil med alla konsekvenser i form av brottslighet, våld, tredje man, inbrott och sjukvårdskonsumtion. Det är lätt att förstå att för varje kille som vi lyckas rädda så är det inte bara ett mänskligt liv vi lyckas rädda utan det är betydande samhällsvinster.

Kriminalvården arbetar just nu på riktlinjer för hur Norrtäljeprojektet ska kunna spridas till andra anstalter runt om i landet.

– Då ska man tänka att detta är 30 klienter. Inom Kriminalvården finns det 7 000 intagna. Någonstans mellan 25 och 45 procent av dem har en adhd-problematik. Det är inte så jätteavancerad matematik att förstå att det finns enorma samhällsvinster att göra.

Katarina Gunnarsson
katarina.gunnarsson@sr.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: