Svenny Kopp: Flickor ges fel diagnoser


Intervju med barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopp i Vetenskapsradion 10-03-24.

Ladda hem intervjun (högerklick – spara) (13 MB mp3 19:30 minuter)
Barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopp

Vetenskapsradions hemsida skriver:

Flickor får fel diagnoser, för få diagnoser och måste vara sjukare än pojkar för att få vård. Det slår barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopp fast i sin nya avhandling som fokuserar på flickor med autismspektrumstörning.

Fel diagnoser till flickor

Flickor är klart underdiagnosticerade. Det slår barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopp fast i dagens Vetandets Värld.

Svenny Kopp har i elva år forskat på flickor med autsimspektrumstörning, som Aspergers Syndrom och Högfungerande autism. I sin avhandling som presenteras senare i år, visar hon att flickor får dåligt underbyggda diagnoser, vilket i sig leder till fel diagnoser. Det beror bland annat på att de diagnoskriterier som finns utgår från pojkars symptom. Kunskapen om att flickors symtom kan se annorlunda ut, är inte tillräckligt känt. En flicka måste också vara sjukare för att få vård, i jämförelse med en pojke.

En utredning av en flicka kan till exempel stanna vid att hon har familjerelationsproblem och ätstörning, trots att detta kan vara symptom på ett allvarligt funktionshinder, som Asperger Syndrom.

Lena Zacke
vet@sr.se

Svenny Kopp presenterar sina nya rön vid en stor konferens i Stockholm, där man uppmärksammar Världsautismdagen, imorgon – den 25 mars 2010.

Den uppgifter verkar tveksam – enligt World Autism Awareness Day är datumet 2 april.

Annonser

6 svar to “Svenny Kopp: Flickor ges fel diagnoser”

 1. p-o Says:

  Ja Svenny bör veta vad hon pratar om, men att detta kan fortsätta år efter år är ganska svårt att förstå. Pojkars problem ska ständigt vara medicinska och flickors ska sociala… snacka om könsfixerat tänkande med allvarliga följder.

  När en flicka väl får vård så är det sällan medicinsk vård som hon får. Tack för tipset! Intervjun hade helt gått mig förbi.

 2. Mina reflektioner från Rikskonferensen « coping Says:

  […] berättade om Svenny Kopps undersökning av hundra flickor där föräldrarna sökt hjälp någon gång under deras uppväxt […]

 3. Lena Björklund Says:

  Läste i GP idag att Svenny går upp med sin avhandling om flickor med Aspergers syndrom och störningar inom autismspektrat. Jag skulle vilja köpa avhandlingen. Kan någon hjälpa mig med en adress så att jag kan beställa den?
  Vänliga hälsningar Lena

  • barracuber Says:

   Tack för kommentaren, Lena! Ser att du skrev den för 8 dagar sedan, ursäkta att jag missat den.

   Du behöver inte ens köpa den, den verkar gå att ladda hem direkt här:
   http://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23134

   Här är även en länk till en diskussion på aspergerforum, som är ett forum där jag själv är aktiv:
   http://www.aspergerforum.se/avhandling-flickor-med-as-adhd-svenny-kopp-t17079.html

   Barracuber

 4. Calle Says:

  Tyckte man hörde det där tugget redan i slutet av 90-talet. Jag måste nog dock få hålla med. Är inte utbildad inom ämnet men känner till några tjejer med Aspie/AD* diagnoser, och för dom gick det väldigt trögt. Mycket handlar nog om att killar per ren natur är mer utagerande än flickor. Hade förresten en period i tonåren när jag läste mycket och för en stund inbillade jag mig t.ex. att jag själv led av Aspergers. Det är ju så där, man tycker att alla kriterier stämmer in. Inrutade tankebanor med mera. Dock är ju fortfarande såväl ADHD/ADD som Aspergers något av mänskliga mysterier, där fysiologiskt facit är svårstucket. Tacka gudarna för att vi är olika. Tycker det är bra att Svenny slår ett slag för tjejerna. Rätt diagnos i rätt skede är nog väldigt viktig för många av de här ungarna.

 5. mightan Says:

  Jag dog en stund för att få min diagnos Aspergers…efter 30 år av helvete så hitta jag mig …och min Aspergers…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: