DSM5: Ny humördiagnos och Asperger stryks ur listan


Lärarnas Nyheter skriver i Nya psykiatriska diagnoser på gång :

En helt ny diagnos för barn med humörproblem planeras. Dessutom väntas Aspergers försvinna som egen diagnos.Det är det troliga resultatet av att den amerikanska manualen för psykiatriska diagnoser görs om, vilket påverkar bedömningar av barn också här i Sverige.

Just nu pågår debatter om vilka diagnoser som bör omarbetas inom psykiatrin. Och om nya diagnoser bör läggas till för att förbättra och underlätta arbetet med diagnosticering.
Bakgrunden till diskussionerna är det amerikanska psykiatrikerförbundets diagnostiska manual DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) som psykiatrin världen över använder som handbok vid diagnosticering.

Syftet med DSM är att alla bedömare ska vara på det klara med att de syftar på samma sak när de ställer en diagnos, oavsett land och kultur, berättar Mårten Gerle, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

–Man kan beskriva det som ett beslutsträd med ledtrådar som för oss närmare och närmare en specifik diagnos. Men det finns inga absoluta sanningar, säger han

Om två år beräknas den nya manualen vara klar. En av förändringarna som planeras och som berör arbetet med små barn är att diagnosen Aspergers syndrom kommer strykas ur ordlistan. I stället kommer barn med Aspergers syndrom och autism att få den gemensamma diagnosen autism-spectrum-disorder. Vilken den svenska benämningen blir är fortfarande oklart.

Björn Kadesjö är överläkare vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg. Han tror att den nya rubriken autism-spectrum-disorder kan skapa förvirring innan den har etablerats. Men rent vetenskapligt finns det enligt honom enbart fördelar med att Aspergers syndrom och autism förs in under samma begrepp.

–Det kan vara väldigt små skillnader mellan Aspergers syndrom och autism, vilket kan leda till att det blir konstlade gränser mellan dem. Dessutom är olika utredare inte alltid överens om hur de här diagnoserna ska ringas in, säger Björn Kadesjö.

Per Gustafsson, barnpsykiater vid Socialstyrelsen, är också positivt inställd till de troliga förändringarna. Han berättar om en annan nyhet som föreslås, som berör barn i förskoleåldern. Det är förslaget att införa en helt ny diagnos för barn med temperamentssvårigheter. I nuläget går den under benämningen TDD, Temper Dysregulation with Dysphoria.

–De här barnen är explosiva och har svårt att kontrollera sitt humör. De har ofta koncentrationssvårigheter och stora besvär med att interagera med andra, säger Per Gustafsson.

Han påpekar att kriterierna för de här funktionsnedsättningarna i den nuvarande DSM-manualen liknar adhd ganska mycket. En helt ny diagnos skulle därför kunna förenkla arbetet att skilja de båda kategorierna åt. Något som skulle underlätta för dem som möter de här barnen i vardagen, till exempel i förskolan.

Läs hela artikeln här: Lärarnas Nyheter: Nya psykiatriska diagnoser på gång.

Annonser

2 svar to “DSM5: Ny humördiagnos och Asperger stryks ur listan”

 1. prestationsprinsen Says:

  Ja, men vad jag förstår kommer DSM5 att också ha tydligare underkategorier till autism. Kanske en blir något Aspergerliknande?

  Men man undrar lite vad som är bra och dåligt med de här förändringarna. Aspergerdiagnosen har ju för många blivit en del av dem själva. Man är en Aspie. Aspie-kriterierna som är den positiva sidan av diagnosen. De som fått diagnosen Asperger – har de inte längre det? Vad skapar det för förvirring hos personer med behov av struktur, förutsägbarhet och inte för mycket förändring.

  Och folk i allmänhet vet ju att Aspergerare är konstiga men smarta… hm. Intelligensnivån kan ju vara normal eller högre hos Aspergare. Medan autism kan innefatta låg.

  Sen kan jag inte låta bli att fundera lite över alla dessa diagnoser som ska ställas. Temperamentssvårigheter… hoppas kriterierna blir stränga och strikta. Annars låter det som ytterligare problematisering av våra ungar istället för att se bristerna i samhället som förorsakar problem, hinder och lidande.

 2. Per Hesselgren Says:

  Jag har fått diagnosen Asberger som 53- åring och har sett stora svårigheter att få det stöd och den hjälp som diagnosen kräver . Det är sorgligt att artikeln enbart berör barn. Finns det inte andra ålderskategorier som medför samma uppmärksamhet som barn får. Är äldre Asbergerare en förlorad generation?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: