Aspergers krav i unik utbildning [SVT Småland]


Aspergers krav i unik utbildning [SVT Småland]

Ett 3:37 min långt klipp från SVT Småland (Eksjö)

Vi pratar alltså it-branschen. Programmering osv. En bransch som ofta förknippas med en vanlig medial bild av aspergerare som ”datanördar”. Vilket inte alls stämmer om man lyssnar på många aspergare. Det blir som ett normalitetskrav INOM aspergergruppen. Och pålagda stereotypa normer och normaliteter vet vi vad de kan ställa till med för dem som inte känner att de passar in och duger som de är.

Intitiativet i Eksjö att starta en it-utbildning för aspergare är ändå välkommet. Detta är ett starkt eftersatt område i Sverige, sedan i stort sett bara Left Is Right återstår som aspergervänligt företag, möjligen några till. Tron finns kvar på en grupp aspergares unika talanger som behöver erkännas och tas till vara. I inslaget säger Eva Klackbeck, projektledare för it-utbildningen, att de kan tänka sig ta emot aspergare från andra delar av landet än enbart Eksjö,

Hoppas bara att dessa 19-30-åringar kommer att hitta arbeten där ute. I inslaget låter det positivt från deltagarna men världen därute är tuff. Kraven på flexibilitet, autonomitet och social kompetens är höga.

Det är ändå värt att satsa denna uppenbart begåvade grupp. Även om de bara utgör en del av den totala gruppen aspergare.

http://campusi12.se/utbildningar/it-spaaret/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: